「偽Mrs.field軟曲奇」

生活中需要一點甜。

比起硬曲奇, 我更喜歡美式軟曲奇,網上找來食譜自行調整左一些份量。

原來Mrs.field嘅軟曲奇都唔難整,不用1小時就完成,何莉妹妹更一口氣食咗3塊😋😋😋

「偽Mrs.field軟曲奇」

材料:

中筋麵粉 180g

黑糖 100g

白砂糖( 羅漢果糖 )40g

無鹽牛油 110g (不用解凍,切件備用)

雞蛋 1隻

幼鹽 1/4茶匙

泡打粉 1/4茶匙

入爐朱古力粒 1杯

做法:

1)預熱焗爐180度。

2)先混合黑糖加白糖/羅漢果糖,加入凍牛油拌勻,再加入雞蛋拌勻。

3)將麵粉篩入,下泡打粉及鹽拌勻。

4)下朱古力粒攪拌至混合即可。

焗爐做法:

焗盤上鋪牛油紙,將麵團分成20份排上焗盤放入焗爐,180度焗15分鐘,取出放涼即成。

氣炸鍋做法:

搓成一個個波波,入氣炸箱180度5分鐘,之後拎出黎用匙羹壓扁,再入氣炸箱180度8分鐘完成。

#烘焙 #美式軟曲奇 #曲奇 #親子食譜 #焗爐 #氣炸鍋食譜 #羅漢果糖

🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒

#車厘媽媽與何莉妹妹

#車厘媽媽食譜

Facebook:

https://www.facebook.com/imhollymama/

IG:

https://instagram.com/imhollymama

Twitter :

https://mobile.twitter.com/Smallchin3

Blog:

https://imhollymama.home.blog

YouTube :

https://www.youtube.com/channel/UCUQYeZwfYHATS95vyZQwUfw

🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s